Wat is voetbalcrypto?

Het uitgangspunt van het spel is simpel: in een cryptische omschrijving zit de naam van een persoon uit de voetbalwereld verstopt. De omschrijving kan in zijn geheel over de oplossing gaan door te verwijzen naar de naam van een (oud) speler, maar het kan ook een coach, scheidsrechter, journalist of official zijn. In de omschrijving kan ook worden verwezen naar bekende momenten uit zijn (of haar) carrière. Het gaat om bekende voetbalpersoonlijkheden van alle tijden.

Het is geen ramp als je het niet weet

Voetbalcrypto heeft verschillende moeilijkheidsgraden: van eenvoudig (1 ster) tot erg moeilijk (5 sterren). Het antwoord kun je altijd uit de omschrijving afleiden. Geef je zelf de tijd om het antwoord te bedenken. Weet je het niet? Geen ramp. Dan kun je om een hint vragen. Maximaal vier in totaal. De hint helpt om het juiste antwoord te vinden.

Alleen het juiste antwoord is goed

Alleen als het antwoord volledig juist is geschreven, wordt het goed gerekend. Logisch toch?

Iedere dag een winnaar

Als je het antwoord in één keer goed hebt, krijg je het maximum van 100 punten. Je kunt vier hints ‘kopen’: de eerste hint kost 10 punten, de tweede 15 punten, de derde 20 punten en de vierde hint 30 punten. Ieder fout antwoord kost 5 punten. Dat betekent dat na het gebruiken van alle hints en vijf foute antwoorden je beurt is verlopen.

Voorbeelden van hints

Een hint kan bijvoorbeeld het aantal letters van het antwoord zijn. Een cijfer geeft aan uit hoeveel letters het antwoord bestaat. Als er meer woorden zijn worden die gescheiden door een komma. Mocht het antwoord bijvoorbeeld Johan Cruijff zijn, dan is de hint (5,7). Een hint kan ook over een club of een land gaan waar de gezochte persoon mee is verbonden. Het kan gaan over een bekend onderdeel van zijn carrière. Samen met de Voetbalcrypto leiden de hints je naar het juiste antwoord.

Het antwoord zit verstopt in de omschrijving

Ook bij Voetbalcrypto wordt er gebruik gemaakt van cryptografische aanwijzingen als hulpmiddel voor het vinden van het antwoord. Enkele voorbeelden:

  • ten slotte = het betreffende deel van het antwoord waarnaar wordt verwezen, staat achteraan.
  • zo te horen, klinkt als = het gaat om de klank van de naam en niet om de letterlijke schrijfwijze van de voor- en/of achternaam.
  • in Engeland, in Duitsland et cetera = andere betekenis van het woord in een vreemde taal of verwijzing naar een connectie met de gezochte persoon.
  • anders = herschikking van de letters in een woord of woorden in de zin.
  • weer, terug, andersom, retour, op zijn kop = een woord in de omschrijving komt achteren naar voren terug in het antwoord.
  • ontbreekt xx = de genoemde letter(s) in een woord in de omschrijving moeten worden verwijderd om de juiste naam te krijgen.
  • 'x erbij = een in de omschrijving genoemde letter moet worden toegevoegd om het antwoord te krijgen.